Dzień 3

Środowy poranek zaczęliśmy od gier i zabaw sprawdzających nasze zmysły. Z przewiązanymi oczami wąchaliśmy i dotykaliśmy różnych produktów. Razem z Panią Adą użyliśmy słówek: mint, nutmeg, cinnamon stick, tea bag, sprinkles, walnut, spinning top, cuddly toy, jigsaw puzzle. Następnie zabraliśmy się za robienie banana sushi. Banany samodzielnie pokroiliśmy, a następnie ozdobiliśmy fantazyjnymi posypkami. Przydatne słownictwo, to: chopsticks,  shredded coconut, crushed biscuit, sunflower seeds.

Kolejnym punktem w ciągu dnia było eksperymentowanie z mąką ziemniaczaną i wodą. Zobaczyliśmy, że po połączeniu tych dwóch produktów można otrzymać ciecz nieniutonowską, która pod wpływem dotyku zamieniała się w ciało stałe. Później zrobiliśmy własne mydełka – dodaliśmy do nich różnych barwników, zapachów i ozdób.  Po zmieszaniu tych składników powstały jedyne w swoim rodzaju mydełka :). Przydatne słownictwo, to: potato starch, add, mix, glycerine, fragrance, colouring.

Ostatnią atrakcją było wyjście na wystawę interaktywną „Na zdrowie” do Parku Naukowo-Technologicznego. Po wcześniejszym opisaniu nam poszczególnych stanowisk przez Panią przewodnik, mogliśmy zobaczyć na czym polega proces trawienia, dowiedzieć się, czy nasza dieta jest zbilansowana oraz spróbować siłą umysłu przenieść kulkę z jednego miejsca na drugie. Mieliśmy okazję zobaczyć, jak nasze twarze zmienią się za 60 lat oraz dzięki specjalnym okularom przekonać się, jak człowiek widzi po alkoholu i narkotykach. Na chwilę przenieśliśmy się w góry, na safari oraz do Wielkiego Kanionu – a to za sprawą green screenu i możliwości wyboru tła.