Dzień 5

Ostatni dzień półkolonii zaczęliśmy od przygotowania drugiego śniadania. Zrobiliśmy donuty w wersji fit – w ich skład weszły jabłka, twaróg, śmietana, barwniki spożywcze i pyszna posypka. Każdy z nas mógł wybrać, w jakim kolorze chciał mieć swojego donuta. Po zrobieniu i zjedzeniu ich, nasza przygoda kulinarna trwała dalej. Przy pomocy kiwi, banana i pomarańczy ułożyliśmy na naszych talerzach jadalne palm trees z kawałkiem plaży. Słowa, które wspólnie powtórzyliśmy, to: donuts, white cheese, cream, food colouring, sprinkles, trunk, leaves, sand, orange, kiwi fruit, banana

Po przygodach kulinarnych przyszedł czas na ćwiczenie naszych zmysłów. Razem z Panią Dominiką próbowaliśmy różnego rodzaju jedzenia i przypraw. Sprawdzaliśmy również, czy uda nam się rozpoznać daną rzecz z zamkniętymi oczami – po dotyku. Przydatne okazały się wyrażenia: close your eyes and: smell, hear, touch, taste. Przy okazji utrwaliliśmy części ciała – nose, ears, hands and fingers, eyes i tongue.  Następnie, pozostając w temacie zmysłów, zrobiliśmy czapki przedstawiające naszą interpretację 5 zmysłów człowieka – 5 senses hats. Każdy z nas wykazał się kreatywnością i powstały jedyne w swoim rodzaju nakrycia głowy. Przydatne zwroty przy tym zadaniu, to: paper, cut out, scissors, glue, stick, draw oraz części ciała wymienione wyżej.

Ostatnim naszym wyjściem był park trampolin. Tam mogliśmy się wyskakać za wszystkie czasy i zmęczeni, ale szczęśliwi, wróciliśmy do Leader School. W drodze powrotnej, czekając na autobus, zagraliśmy w „Chinese whisper” – głuchy telefon.