Dzień 4

Na początku mieliśmy zajęcia kulinarne, na których przyrządziliśmy sobie drugie śniadanie – mini pizzas :o! Yummy :P! Do stworzenia naszych wypieków użyliśmy: pizza dough, tomato sauce, cheese, salami, ham, olives, corn, ketchup.

Następnie zrobiliśmy eksperyment o nazwie walking water, dzięki któremu mogliśmy zaobserwować jak woda „przemieszcza się” poprzez papier :o! Do tego doświadczenia zastosowaliśmy: water, glasses, jars, paper, dyes. Zaraz potem przeszliśmy do drugiego eksperymentu o nazwie ciecz nieniutonowska.

Ostatnim punktem programu dnia było wyjście do olsztyńskiego zamku – zwiedziliśmy dziedziniec, poznaliśmy smak tradycyjnego warmińskiego chleba, mieliśmy zajęcia garncarskie, przebieraliśmy się w średniowieczne stroje, strzelaliśmy z łuku, oglądaliśmy przedstawienie, łowiliśmy drewniane ryby oraz podziwialiśmy sztukę rzeźbienia w drewnie, robiliśmy zielniki, samodzielnie zrobiliśmy sobie przypinki oraz przyozdabialiśmy talerzyki wzorzystymi pieczątkami.